carta vinos cercali millan

Consells per elaborar una bona carta de vins

La nostra terra és coneguda pels seus vins que, cada vegada més, gaudeixen de reconeixement nacional i internacional. A Catalunya existeixen DO de gran prestigi com Priorat o Montsant però les DO com Tarragona també es fan un lloc en les cartes dels restaurants de la província i de Catalunya. Els clients valoren cada vegada més la proximitat i el producte local per aquest motiu cal parar atenció a les grans DO d’Espanya però també a les locals i els petits productors de la nostra zona.

En un bar o restaurant sempre és complicat prendre decisions i sobretot a l’hora de limitar la nostra oferta. L’ideal per a confeccionar una bona carta de vins és acudir a un professional sommelier si comptem amb ell en el nostre restaurant. Aquesta figura serà qui recomanarà els vins més encertats com a acompanyament per a la carta de menjar. 

Encara que si no comptem amb un sommelier amb uns quants consells podrem elaborar una carta correcta que compti amb vins per a tots els gustos del client i que, alhora, s’avinguin amb la personalitat del nostre restaurant.

A l’hora d’elaborar una bona carta de vins hem de tenir en compte diverses premisses…

– Ens trobem en una zona productora de vins i caves pel que aquests han de tenir protagonisme dins de la carta. El consumidor aprecia positivament que els restauradors apostin per productors locals i de proximitat. Prestigiant els productes locals i de temporada aconseguim el reconeixement gastronòmic i enològic de la zona i per tant del nostre restaurant.

– Pararem esment a la mena de menjar que oferim, no és el mateix una marisquería, un restaurant fusió que un grill de carn argentina. Sempre haurem d’intentar maridar la potència dels plats amb un tipus de vi que no els superi en intensitat o, pel contrari, siguin massa suaus.

– Segons el personal del nostre restaurant triarem els uns o els altres productes per a la nostra carta de vins. No és bo tenir vins molt complexos o que necessitin tractaments si no hi ha ningú que els conegui, ni sàpiga tractar-los.

– Hem de parar atenció al nombre de referències que oferim. Aquestes vindran condicionades per l’espai del qual disposem per a guardar el vi en bones condicions. De res servirà tenir 500 referències diferents si després servim el vi calent o a una temperatura no òptima. És aconsellable tenir poques referències, però servir-les a la temperatura adequada i això vindrà condicionat per l’espai del qual disposem en el nostre local.

Com presentem els vins?

La informació imprescindible…

És important que la carta de vins reflecteixi uns certs punts que, si bé poden estar de sobres per a alguns clients, sempre serà benvinguts en línies generals.

Fins i tot quan tinguem referències més que conegudes, haurem d’acompanyar-les del màxim d’informació possible: nom del celler que els crea, tipus de criança, l’anyada o, fins i tot, la seva Denominació d’Origen com a segell de qualitat i de personalitat.

A més d’aquestes referències bàsiques sobre cada tipus de vi, és interessant afegir en la carta notes com la varietat de raïm amb la qual està elaborat cada vi, el temps de criança o fins i tot alguns detalls sobre la fitxa de tast.

L’ordre correcte…

Hi ha un ordre gairebé sagrat ja establert en la carta de vins, començant pels blancs, passant, en ordre, per rosats, negres nacionals, negres internacionals i caves i Xampanys i acabant amb els dolços. 

Dins de la tipologia del vi els ordenarem per cellers o DO, si bé també podem fer-ho per ordre alfabètic o per preu. I sempre presentarem primer els vins joves per a arribar successivament als Reserves.

Al final qui determina l’èxit o el fracàs de la nostra carta de vins és el client, per tant haurem d’estar atents a les seves recomanacions i crítiques per a poder adaptar la carta de vins als gustos del consumidor.

Descobreix la nostra selecció de vins locals per a la teva carta de vins...

C/ Fusters 66, nave 7

43800 Valls, Tarragona

877 01 58 95

Atención al cliente

Distribuidora de alimentación y bebidas para hostelería y profesionales desde 1995.